Klanten InfinitCare zijn tevreden!

klanttevredenheid

Klanttevredenheidsonderzoek

De uitkomsten van ons laatste klanttevredenheidsonderzoek waren erg positief. We vroegen de klanten van InfinitCare onder andere naar hun mening over onze dienstverlening, het naleven van onze kernwaarden, onze communicatie en ons kennisniveau. Hieruit bleek dat de overgrote meerderheid zeer tevreden is en dat maakt ons ontzettend trots!

We bedanken de deelnemers aan dit onderzoek en gaan snel aan de slag met de aangedragen verbeterpunten.

Wist u dat?

Onze klanten de behulpzaamheid van de contactpersonen van InfinitCare beoordelen met een 9,0. 

En dat zij de deskundigheid van onze implementatieconsultants waarderen met een 8,5.

En wist u ook dat?

93%
… ervaart dat zij met SAM Aanlevermodule probleemloos kunnen aanleveren bij Stichting Benchmark GGZ.

81%
… InfinitCare zeker zou aanbevelen bij andere instellingen.

88%

… tevreden of zeer tevreden is over de implementatie van de diensten van InfinitCare.

Was er dan niets mis?

Uiteraard waren er ook verbeterpunten. Zo bleek dat niet iedereen de Werklijsten als even gemakkelijk in het gebruik ervaart. Dat is een onderdeel waar we mee aan de slag gaan, want het is jammer als de potentie van deze lijsten niet volledig wordt benut. Zeker gezien het feit dat de SAM Werklijsten zich bij veel klanten juist hebben bewezen als een uiterst efficiënt middel om de respons te verhogen.

Wat doet InfinitCare met de uitkomsten?

In het klanttevredenheidsonderzoek hebben we onze klanten gevraagd of wij de kernwaarden van InfinitCare goed naleven, hoe ze de communicatie met InfinitCare ervaren, hoe de informatiebeveiliging wordt beleefd en hoe wij onze dienstverlening kunnen verbeteren. De uitkomsten van het onderzoek zijn intern uitvoerig behandeld en verbeterpunten worden snel opgepakt, zodat we volgend jaar een nog beter rapport kunnen laten zien.