Human Concern: “InfinitCare maakt direct sturen op resultaat mogelijk.”
Behandelingen binnen de GGZ hebben lang niet altijd het beoogde resultaat. Daar kunnen uiteenlopende redenen aan ten grondslag liggen, maar het is vooral belangrijk dat u het tijdig signaleert, zodat de behandeling nog aangepast kan worden. Soms lukt dat niet, met ontevreden patiënten en onnodige uitval tot gevolg. Jiska Bersee vertelt hoe Human Concern, een specialistische instelling voor eetstoornissen, dit met SAM Notificatielijsten en -dashboard tijdig opmerkt.
De relatie tussen therapeut en cliënt is een belangrijk onderdeel in de behandeling bij Human Concern. “Door te werken met therapeuten die zelf ook een eetstoornis hebben gehad, vinden onze cliënten makkelijk erkenning, herkenning en hoop”, legt Jiska Bersee uit. Jiska is junior onderzoeker. “Onze onderzoeksafdeling bestaat uit vier personen. We doen wetenschappelijk en intern onderzoek. Ik hou mij vooral bezig met interne rapportages. We kijken daarbij kritisch naar ons eigen beleid en passen aan als iets niet blijkt te werken.”
Directe sturing op resultaten
“Human Concern is de samenwerking met InfinitCare aangegaan vanwege de aanlevering van gegevens bij SBG. Het dashboard van SAM Zorgeffect werkt voor ons erg goed. We hadden direct inzicht in onze gegevens, maar we wilden nog meer toewerken naar directe sturing op resultaten binnen de organisatie. Samen zijn we een project gestart waaruit de Notificatielijsten zijn ontstaan. Dankzij deze lijsten kunnen we makkelijker en sneller inschatten voor welke cliënten intensieve behandeling geschikt is.”
“Naast tijdwinst door het sneller genereren van rapporten, levert het ook voor de cliënten voordelen op. Zo ontvangen we nu wekelijks een rapport waarin we een eerste indicatie krijgen van cliënten voor wie het aan te raden is om gebruik te maken van onze klinische behandeling in Portugal. Dankzij deze eerste indicatie kunnen therapeuten sneller het gesprek hierover aangaan met de desbetreffende cliënten. We kunnen snel interne vergelijkingen maken en conclusies trekken over ons beleid”, vertelt Jiska. “We werken zo efficiënt mogelijk en kunnen continu bijsturen indien nodig.”
Samenwerking met InfinitCare
“De samenwerking met InfinitCare verliep prettig en soepel. We hebben vaak met elkaar gesproken en zijn constant blijven testen of de lijsten ook echt werkten en klopten. Ondanks dat dat met de nodige uitdagingen gepaard ging, bleef InfinitCare met passie en enthousiasme met ons meedenken. Het inzicht dat we nu hebben in onze organisatie, en de behandelingen die wij geven, zou ik iedere GGZ-instelling aanraden. Zeker als je je als organisatie bezighoudt met cliënttevredenheid en je gegevens gestructureerd wilt bijhouden. Het is een belangrijk proces om zoiets in je organisatie te implementeren en we zijn zelf ook nog op zoek naar hoe we dit het beste kunnen doen. Maar het is alle moeite waard”, besluit Jiska haar verhaal.
Meer weten over notificatielijsten?
Over Human Concern
Stichting Human Concern is een gespecialiseerde GGZ-instelling die er continu naar streeft om de beste behandeling voor alle eetstoornissen als anorexia, boulimia en eetbuistoornis (BED) te bieden op zes locaties in Nederland en in Portugal. Human Concern onderscheidt zich doordat alle therapeuten ervaringsprofessionals zijn, maar ook door de manier waarop ze zich bezighouden met onderzoek naar hun resultaten.